Asuntosijoittaminen – TOP10 asiaa joita pitää miettiä

osakesijoitus asuntolainavertailu 2022

Asuntosijoittamiseen liittyy monia tekijöitä, jotka on tärkeää ottaa huomioon ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Tässä on 10 keskeistä seikkaa, jotka kannattaa miettiä:

Sijoitussuunnitelma

On tärkeää tehdä selkeä suunnitelma sijoitustoiminnalle. Suunnitelmassa tulisi määritellä esimerkiksi sijoitusten määrä, aikataulu, riskitason ja tuottotavoitteet.

Budjetti

Määritä, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan ja kuinka paljon olet valmis ottamaan lainaa. On tärkeää, että budjetti on realistinen ja ottaa huomioon mahdolliset yllättävät kulut.

Sijainti

Asunnon sijainti on yksi tärkeimmistä tekijöistä sen arvon ja vuokratuoton kannalta. Hyvät liikenneyhteydet, palvelut ja viihtyisä ympäristö lisäävät asunnon houkuttelevuutta.

Asunnon kunto ja tyyppi

Asunnon kunto ja tyyppi vaikuttavat sen arvoon ja vuokrattavuuteen. Uudet asunnot vaativat vähemmän huoltoa, mutta niiden hankintahinta on usein korkeampi.

Vuokramarkkinat

On tärkeää ymmärtää paikalliset vuokramarkkinat. Kuinka paljon vuokraa voit pyytää? Onko alueella paljon tyhjiä asuntoja?

Taloyhtiön kunto

Taloyhtiön kunto ja tulevat remontit vaikuttavat asunnon arvoon ja vuokratuottoon. On tärkeää tutustua taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan ja taloudelliseen tilanteeseen.

Rahoitus

Miten aiot rahoittaa sijoituksen? Onko sinulla tarpeeksi omia säästöjä vai tarvitsetko lainaa? On tärkeää vertailla eri lainavaihtoehtoja ja niiden kustannuksia.

Verotus

Asuntosijoittamiseen liittyy monia verotuksellisia seikkoja, jotka on hyvä ymmärtää. Esimerkiksi vuokratuloista on maksettava veroa.

Riskienhallinta

Mitä riskejä sijoitukseen liittyy ja miten niitä voi hallita? Esimerkiksi asunnon arvon lasku, vuokralaisen maksukyvyttömyys tai suuret remontit voivat vaikuttaa tuottoon.

Exit-strategia

Mitä aiot tehdä, jos sijoitus ei tuotakaan toivottua tuottoa tai jos haluat myydä asunnon.

Asuntosijoittamiseen liittyvät tiedot voivat vaihdella maittain ja alueittain. Tässä on joitakin Yhdysvaltojen kiinteistömarkkinoita koskevia tietoja, jotka voivat antaa yleiskuvan asuntosijoittamisen nykytilasta:

 • Keskimääräinen kotitalon arvo: 244 900 dollaria (2021)
 • Kotitalojen myyntihinnat:
  • Keskimääräinen hinta: 705 212 dollaria (tammikuu 2023)
  • Mediaanihinta: 400 000 dollaria (tammikuu 2023)
 • Kotitalojen koko: Mediaani on 1848 neliöjalkaa (171 m²)
 • Hinta per neliöjalka: Mediaani on 213 dollaria/neliöjalka
 • Vuosittainen mediaanihinta: 392 600 dollaria (2022)
 • Vuosittainen muutos: +35 500 dollaria vuodessa (+9,94%)
 • Omistusasuntojen määrä: 80,15 miljoonaa asuntoa
 • Vuosittainen muutos: +1,351 miljoonaa asuntoa vuodessa (+1,71%)
 • Kokonaisarvo: 27,18 biljoonaa dollaria (2021)
 • Kokonaisarvon muutos: +1,919 biljoonaa dollaria vuodessa (+7,6%)

Nämä tiedot voivat auttaa ymmärtämään asuntosijoittamisen markkinatilannetta ja trendejä. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä tiedot koskevat Yhdysvaltojen markkinoita, ja tilanne voi olla erilainen muissa maissa tai alueilla.