Asuntosijoittaminen – Kannattaako ASP-laina?

osakesijoitus asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on yleistynyt sijoitusmuotona, jonka lisäksi asuntoja ja kiinteistöjä ostetaan omaan käyttöön. On tunnettu fakta, että oman maksaminen tuntuu paljon paremmalta kuin vuokralla asuminen. Vuokra-asunto ei kuitenkaan ole huono vaihtoehto, sillä se tuo tietynlaista joustoa ja helppoutta asumiseen.

Oman asunnon ja ensiasunnon ostaminen ei kuitenkaan ole nykypäivänä helppoa. Suurin syy tähän on se, että pankit antavat lainaa huonosti ja oman asunnon ostamiseen tulee olla kymmeniä tuhansia euroja omaa pääomaa. Inflaation ollessa huipussaan ja palkkojen kasvun ollessa hidasta, on lainan saaminen kaiken kaikkiaan vaikeaa.

Suomen valtion yksi tukimuodoista; ASP-laina on kuitenkin yhä edelleen saatavilla oleva keino päästä käsiksi ensiasuntoon. Lue tämä postaus ja kuulet, kannattako ASP-lainan ottaminen vuonna 2022!

Asuntosijoittaminen kannattaa myös korkeiden korkojen aikana

Tutkimuksen mukaan mies ostaa yleensä ensiasunnon yksin, kun taas nainen yhdessä puolison kanssa. Tämä kertoo jotain suomalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta, sillä naisilla on yleisesti ottaen pienempi luotto omaan talouteensa. Suomalainen mies ottaa suurempia riskejä ja tekee isompia päätöksiä, mutta miehellä on myös keskimäärin suuremmat tulot ja yhtenäisempi työura.

1990-luvulla Suomessa oli lama, joka aiheutti sen, että paljon asuntoja ja taloja menetettiin valtiolle. Ennen lamaa lainaa sai helposti, mutta korot olivat jopa 20 prosentin luokkaa. Nykyinen ”korkeiden korkojen” aika eli plussalle kääntynyt Euribor ei siis ole syy lykätä asunnon ostamista, mikäli se on muuten suunnitteleilla. Valitse kuitenkin sellainen lainan takaisinmaksutapa, joka varmistaa sen, että korkojen noustessa kuukausierä ei nouse liian korkeaksi.

Asunnon ostaminen siis kannattaa, mikäli siihen on varaa ja mikäli siihen haluaa lähteä. Asunnon omistamiseen liittyy omat hyvät ja huonot puolensa, mutta sijoituskohteena omistusasunto on kaiken kaikkiaan hyvä ja järkevä pitkän tähtäimen valinta.

Mikä on ASP-laina?

ASP-laina on laina, jolla voi ostaa ensiasunnon. Lainan saamiseksi perustetaan ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili, jonne kerrytetään vaadittu määrä rahaa. ASP-laina on valtion tukema järjestelmä, jolla pyritään tukemaan ensiasunnon hankinnassa. Näin ollen siihen liittyy tiettyjä rajoituksia ja ehtoja, joita katsomme tarkemmin tässä osiossa.

Käytännössä ASP-tili ja -laina on suunnattu 15-39 vuotiaille suomalaisille. Lainan ottaja tekee pankin kanssa sopimuksen ASP-säästämiseen liittyen ja alkaa säästää rahaa avatulle tilille. Rahaa tulee säästää tietty määrä ja riittävän monta kertaa, jonka jälkeen pankki voi antaa loput kauppasummasta asuntolainana.

ASP-tilin voi avata 39 ikävuoteen saakka, mutta lainan saa sen jälkeenkin. ASP-säästäjä voi kuitenkin olla vain henkilö, joka ei ole koskaan omistanut yli 50% asunnosta. ASP-säästämistä voi tehdä myös pariskunta, jonka toinen osapuoli on yli 40-vuotias.

ASP-tilin rahoille maksetaan 1% korko vuosittain. Lisäksi lainan ottamisen jälkeen maksetaan veroton lisäkorko. Lainan voi ottaa omasta tai toisesta pankista ja lainalle saa etuja, kuten korkokaton ja valtion takauksen.

ASP:in rajoitukset

ASP-lainan enimmäismäärä on Helsingissä 215 000 euroa, muissa pääkaupunkiseudun kunnissa 160 000 euroa, Tampereella ja Turussa 140 000 euroa sekä muualla Suomessa 120 000 euroa. Asuntosijoittaminen pääkaupunkiseudulla on kallista. YIT myy suomalaisille uusia asuntoja ja valikoimasta nähdään, että 215 000 euroa on todella vähän pääkaupunkiseudulta ostamiseksi. ASP-laina ei siis välttämättä riitä.

ASP-lainalla ostettuun asuntoon liittyy myös se rajoitus, että sitä ei voi ostaa sijoituskäyttöön. Asunnon voi kyllä laittaa vuokralle väliaikaisesti, mutta varsinaista sijoituslainaa ASP ei ole.

ASP-tilille säästäminen kuitenkin kannattaa huolimatta siitä, tuleeko lainaa ikinä nostettua vai ei. Yhden prosentin korko on parempi kuin useimmilla säästötileillä ja rahan saa riskittömästi ulos, mikäli säästämistä ei halua jatkaa. Myös ASP-lainan lisäedut, etenkin takaus ja korkotuki ovat houkuttelevia ja ne kannattaa hyödyntää myös vuonna 2022!


Muuta luettavaa muualta:

Älykodit löytyy jo useasta ihmisen kodista

Älykoti tarjoaa ihmisille kotiin uusinta uutta tekniikkaa, jotka helpottavat arkeamme, auttavat säästämään energiaa ja lisäämään kodin turvallisuutta.

Huawei Watch 3 Pro -älykellossa paljon ominaisuuksia

Huawei Watch 3 Pro -älykellolla voit käydä puheluita eSIM-teknologian avulla, ilman että tarvitsisit puhelintasi. Se käyttää puhelinliittymäsi numeroa, ja siinä on myös useita muita ominaisuuksia, kuten 100 urheilutilaa sisä- ja ulkotiloihin, monipuolinen terveysseuranta Huawei Health -sovelluksella, sekä langaton lataus.