Kryptovaluutat ja markkinatrendit vuonna 2022

Osakesijoitus kryptovaluutat

Kryptovaluutat ja kryptosijoittaminen on äärimmäisen suosittua, sillä viitisen vuotta sitten bitcoin rikkoi ennätyksiään ja sai paljon julkisuutta myös mediassa. Kryptoihin sijoittamisesta tuli trendikästä ja ihmisten usko valuuttoihin ylitti kaikki realistiset mittasuhteet. Vuonna 2022 trendi on ollut toisenlainen, sillä positiivisten ennätysten sijaan kryptovaluuttamarkkinoilla on nähty negatiivisia ennätyksiä.

Mutta millaisia ovat markkinatrendit vuonna 2022 ja onko heikohkoon tilanteeseen odotettavissa parannusta vielä tämän vuoden puolella? Onko kryptovaluuttojen lopun alku lähellä vai vieläkö on toivoa, että joku päivä ne syrjäyttävät fiat-valuutat kokonaan? Jatka lukemista ja tutustu trendeihin!

Kryptovaluutat syöksyivät alkuvuoden 2022

Huikeisiin lukemiin päättyneen vuoden 2017 jälkeen arveltiin, että bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat saavuttaneet potentiaalinsa, eikä uusia ennätyksiä enää tulla näkemään. Kryptovaluuttoja syntyi kuin sieniä sateella, mutta yhtä kaikki markkinaa voidaan katsoa kokonaisuutena, sillä muut valuutat seuraavat melko täsmällisesti bitcoinin arvoa.

Vuosi 2017 ei ollut kuitenkaan ennätysten vuosi vaan sen jälkeen on nähty laskuja ja aina uusia nousuja. Vuosi 2021 olikin huikea kryptovuosi, jolloin bitcoin teki yhä uusia ennätyksiä. Vuosi 2021 päättyi kuitenkin pettymykseen, sillä loppuvuodesta arvo laski merkittävästi, eikä siitä olla toivuttu.

Vuonna 2022 bitcoinin arvo on laskenut laskemistaan. Nyt heinäkuussa se onkin pudonnut noin kolmasosaan siitä, mitä se oli parhaimmillaan viime vuoden hyvinä aikoina. Syitä tähän on etsitty muun muassa makrotalouden muuttujista, sillä inflaatio on kasvanut ja osakkeiden kurssit laskeneet kautta rantain.

Puhutaan myös siitä, että bitcoin olisi siirtynyt niin sanotun pidentyneen syklin aikaan eli yksi markkinasykli kestäisi huomattavasti pidempään kuin aiemmin. Nyt epäillään jopa, että nykyinen bull-markkina kestäisi vuoden 2023 puolelle.

Vaikka kryptovaluutat ovat itsenäisiä, eikä niitä voi hallita, on hallitusten päätöksillä myös oma vaikutuksensa vuoden 2022 matalikkoon. Yhdysvaltain keskuspankki suunnitteli nimittäin arvopaperien tukiostojen vähentämistä nollaan ja tämän jälkeen korkojen nostamista osissa.

Ohjauskoron nosto vaikuttaa korkeamman riskin sijoituskohteisiin ja tämä vaikuttaa osakemarkkinoihin ja kryptovaluuttojen arvoihin laskevasti. On kuitenkin myös mahdollista, että tästä seuraa niin sanottu pullonkaulojen poisto ja inflaatio laskisi tämän seurauksena automaattisesti.

Kryptovaluutat ovat edelleen potentiaalinen sijoituskohde

Vaikka kryptovaluuttojen ja oikeastaan koko maailmanmarkkinatilanteen jatko vaikuttaa epävarmalta, ovat kryptot kuitenkin potentiaalinen sijoituskohde. Kun bitcoin vuonna 2008 perustettiin, oli sen tarkoituksena olla täysin riippumaton kaupankäynnin väline. Kryptovaluutat ovatkin saavuttaneet asemaa kaupankäynnin välineenä eli fiat-rahan korvaajana erilaisissa ostospaikoissa.

Lohkoketjuteknologiat ovat edelleen kehitys tai jo tuotantovaiheessa useilla merkittävillä pankeilla ja IT-taloilla, sillä teknologiassa on niin paljon hyvää. Lohkoketjun keskittämättömyys tuo paljon etua niin sanottuihin vanhoihin teknologioihin verrattuna ja se onkin pakottanut perinteiset toimijat avartamaan omaa katsomustaan ja hyödyntämään teknologioita omassa toiminnassaan.

Ei siis kannata luovuttaa vaan nyt voi olla jopa hyvä aika sijoittaa, sillä hinta on ainakin all-time-high hintaan verrattuna edullinen!

Rahastosijoittaminen vai kryptovaluuttasijoittaminen?

Rahastosijoittaminen on perinteinen ja turvallisemmaksi mielletty sijoitusmuoto kuin vaikkapa osakkeet tai kryptovaluutat. Siinä kaikkia munia ei laiteta samaan koriin vaan ostetaan osa isompaa salkkua.

Se, kannattaako sinun vaihtaa rahastosijoittaminen riskialttiisempaan sijoitusmuotoon riippuu täysin siitä, millainen sinun riskinsietokykysi on. Koskaan ei kannata sijoittaa enempää kuin on varaa menettää ja mitä riskialttiimpi sijoitusinstrumentti on, sitä suurempi on totaalisen menetyksen riski.

Kryptovaluutat eivät siis sovi riskitasonsa puolesta kaikille vaikka niitä hehkutetaankin mediassa ja etenkin sosiaalisen median puolella. Tutustu siis omaan riskinsietokykyysi ja tee sijoituspäätökset faktoihin perustuen!