Asuntolainavertailu 2022 kannattaa

osakesijoitus asuntolainavertailu 2022

Asuntolainavertailu 2022 kertoo sen, mistä pankista saat halvimman asuntolainan. Asuntolainojen vertaileminen vuonna 2022 kannattaa, sillä Euribor on nousussa ja nostaa lainojen kuluja merkittävästi. Euriboriin sidottujen lainojen omistajat ovat pulassa, eikä lainan vaihtaminen ole huono idea.

Lue tämä postaus ja kerromme parhaat vinkit vuoden 2022 asuntolainamarkkinoille. Mistä ottaa laina ja miksi kilpailutus kannattaa? Lue ja kuulet!

Mikä on asuntolaina?

Asuntolaina on varmasti kaikille tuttu laina, sillä se on yksi Suomen yleisimpiä lainoja. Laina otetaan asunnon tai vaikkapa kiinteistön ostamista varten ja sen myöntää yleisimmin jokin perinteinen suomalainen pankki. Asuntolaina on muodoltaan vakuudellinen eli sen pantiksi asetetaan omaisuutta. Käytännössä tämä yleensä tarkoittaa sitä, että suurin osa lainasta taataan ostettavalla asunnolla tai kiinteistöllä, joten jos laina jää maksamatta, joutuu kiinteistö tai asunto myyntiuhan alle.

Asuntolaina on siis vakuudellinen luotto. Sen voi ottaa mistä vain pankista, sillä jokaisella pankilla on lainalle hieman erilainen kulurakenne ja muut ehdot. Jokainen pankki ei myöskään anna lainaa samoin ehdoin eli voit saada suuremman lainan toisesta pankista. Pankit kannattaakin kilpailuttaa, jotta löytää riittävän suuren lainan, mutta myös jotta löytää lainan hyvillä ehdoilla ja mahdollisimman pienillä kuluilla.

Asuntolainaan voi ostaa lisäpalveluita, kuten korkokaton tai -putken. Lisäksi asuntolainaan voi ostaa valtion tai kolmannen osapuolen takauksen mikäli omaa vakuutta tai omaisuutta ei ole tarpeeksi. Asuntolaina onkin kokonaisvaltainen hankinta, jonka suuruus kannattaa aina mitoittaa omaan maksukykyyn.

Asuntolainavertailu 2022 – miksi kilpailutus kannattaa?

Asuntolainan kilpailutus on osa vastuullista taloudenhallintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli menee ensimmäiseen vastaan tulevaan pankkiin ja nostaa sieltä lainan, voi tehdä huonon päätöksen. Asuntolainapäätös on aina pitkäaikainen, joten huono päätös voi kantaa jopa vuosikymmeniä. Lainan vaihto ei ole kovin helppoa sen jälkeen, kun se on kerran otettu.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa siksi, että kilpailuttamalla on mahdollista saada edullisempi laina. Mitä halvempi asuntolaina, sitä mukavampaa sitä on maksaa pois. Laina-aika lyhenee tai kuukausierä on pieni, joten laina ei kuormita koko perheen taloutta.

On olemassa myös muita asumismuotoja, kuin asunnon ostaminen. Vaihtoehto asuntolainalle on muun muassa ASO-asunnon hankkiminen. Lisäksi vuokralla asuminen on hyvä vaihtoehto silloin, kun ei halua sitoutua tiettyyn paikkaan kovin pitkäksi aikaa. Vuokraaminen on myös helppoa. Mikäli kuitenkin päätät ottaa asuntolainan, muista kilpailutus!

Paras asuntolaina 2022

Asuntolainan voi ottaa mistä vain suomalaisesta pankista. Usein lainan ottaminen vaatii vähintään käyttötilin avaamista ja joskus pankki vaatii myös palkan siirtämistä uudelle tilille ja uuteen pankkiin. Osa vaatimuksista on jopa hieman liikaa, joten asuntolainan ottamisessa kannattaa myös katsoa näitä asioita. Huomioi myös se, että asuntolainan lisäksi voit joutua maksamaan päivittäisasioinnista, joten kulut voivat nousta hyvin korkeiksi.

Danske Bankin asuntolaina, OP asuntolaina, Nordea asuntolaina tai vaikkapa Säästöpankki asuntolaina ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja. Vertaile lainat sen perusteella, millainen kulurakenne niissä on, mitä muita kuluja tulee ja paljonko maksuaikaa ja lainaa pankki on valmis antamaan. Paras asuntolaina on näiden tekijöiden summa.

Asuntolainojen kulut ovat nousussa, sillä suurin osa lainoista on sidottu 12 kk Euriboriin tai esimerkiksi 3 kk Euriboriin. Pankit tarjoavat kuitenkin myös omia viitekorkojaan, joten huomioi sidottava korko lainan ottovaiheessa. Valitse sellainen korko, joka on edullisin nyt, mutta ennen kaikkea myös tulevaisuudessa. Suoria vastauksia tähän ei ole, vaan päätös tulee tehdä menneen tiedon pohjalta. Ota siis kaikki nämä seikat huomioon!