Asuntosijoitus | Vinkit vuodelle 2023

osakesijoitus asuntosijoitus vinkit

Vuosi 2023 on tuloillaan ja on aika tehdä suunnitelmia tulevalle vuodelle. Tähän kuuluu myös taloudellinen suunnittelu, kuten budjetointi, menojen mahdollinen karsinta, tulojen lisäys ja sijoitussalkun läpikäyminen. Asuntosijoitus on ollut erittäin suosittua suomalaisten keskuudessa, joten omien sijoituskohteiden kriittinen arviointi on niin ikään järkevää suunnittelua.

Asuntosijoittaminen on murroksessa korkojen nousun myötä. Miten vuokramarkkinalla menee? Kannattaako asuntosijoitus enää? Lue tämä postaus ja nappaa talteen parhaat vinkit vuodelle 2023!


Asuntosijoitus kestää aikaa

Asuntosijoittaminen eli asunnon ostaminen sijoitustarkoitusta varten on ollut monille suomalaisille helppo valinta menneinä vuosina. Suomessa on kaupunkeja, jotka pitävät pintansa hyvinä vuokramarkkinakohteina vuodesta toiseen, sillä yliopistot, työpaikat ja sijianti vetävät niihin ihmisiä. Korot ovat olleet alhaisia, joten jo kohtuullista vuokratasoa pitämällä asunto on lyhentänyt lainaansa pois ja maksanut vieläpä vastikkeenkin.

Riskejä on ollut, mutta niiden kanssa on pärjätty, sillä vuokra-asuntojen kysyntä on ollut suurta ja asuntolainan korot niin pieniä, että tyhjät kuukaudet on selvitty joten kuten. Asuntosijoitus on kuitenkin muuttunut vähemmän itsestäänselväksi sijoituskohteeksi viime kuukausien aikana kun pankit ovat nostaneet korkojaan jatkuvalla syötöllä, eikä se ole kuitenkaan millään tavalla heijastunut vuokra-asuntojen vuokratasoon.

Vuokria on toki pyritty nostamaan, mutta se ei ole aina mahdollista, sillä korotuksen saa tehdä aina ainoastaan sopimukseen merkatulla tavalla, kuten vuosittaisella indeksikorotuksella. Vuokrat laahaavatkin perässä ja maksukyky lainojen lyhennykseen on heikentynyt.

Voidaan kuitenkin todeta, että asuntosijoitus kestää aikaa, eikä mitään hätää ole. Lue seuraavasta osiosta vinkit asuntosijoittamiseen 2023!

Asuntosijoitus 2023 ja parhaat vinkit

Mikäli sinulla on jo asunto, jota vuokraat tai mikäli haluat alkaa vuokraisännäksi, lue tästä parhaat sijoitusvinkit:

Keskity hyvän vuokralaisen valintaan

Asuntosijoituksen suurimpia riskejä on se, että tulee tyhjiä kuukausia, mutta myös se, että vuokralainen rikkoo tai turmelee paikkoja. Rikkomisista selviää hyvällä vakuutuksella, mutta kukaan ei korvaa ansionmenetyksiä, joita tyhjistä kuukausista syntyy.

Keskity siis siihen, että valitset vuokralaisen hyvin. Jätä asuntoilmoitus aina vain tunnettuun mediaan, vältä ilmoitustauluja, lehtien palstoja ja tori.fi -palvelua. Käytä netin listaussivustoja, sillä niistä maksukykyiset töissäkäyvät ihmiset yleensä asuntoa etsivät.

Arvioi ostettavan asunnon houkuttelevuus

Asunto kannattaa aina nostaa sellaiselta paikkakunnalta, joka on ennemmin muuttovoittoinen, kuin muuttotappioinen. Vanhan halvan asunnon ostaminen tai sellaisen periminen pieneltä paikkakunnalta saattaa kuulostaa hyvältä idealta, mutta todellisuudessa se ei ole sellainen, sillä asunnosta voi olla vaikeaa päästä eroon sitten kun sen aika on.

Arvioi jo omistamasi asunnon kiinnostavuus, sillä toisinaan muuttovoittokunnasta tulee muuttotappiokunta vaikkapa korkeakoulun sulkiessa ovensa. Jatkuva arviointi auttaa pitämään sinun sijoituksesi turvassa.

Varo huijareita

Viime vuosina vuokranantajat ovat joutuneet huijausten kohteeksi, sillä huijarit kehittyvät työssään jatkuvasti. Onkin suuri riski, että se ihminen, jolle luulet asuntoa vuokraavasi ei olekaan se, kenenä häntä pidät. Pidä siis silmäsi auki, sillä niin vältät suuret ongelmat tulevaisuudessa.

Unohda asuntosijoitus – Harkitse osakkeita asunnon sijaan

Tämä vinkki ei sovi jo asunnon omistaville, mutta se on tarkoitettu ostoa harkitseville. Voi olla, että asunnon pienentynyt tuottoprosentti, joka johtuu korkojen noususta ja vuokramarkkinan hitaudesta ei ole kaiken sen vaivan ja riskin arvoista. Harkitse siis vakavasti esimerkiksi osakesäästämistä asunnon ostamisen sijaan.

Listaa asuntosi lyhytaikaiseksi vuokrakohteeksi

Mikäli sinulla on vuokra-asunto, mutta sen tavoitetuotto ei täyty, harkitse lyhytaikaista vuokrausta. Voit listata asunnon esimerkiksi Airbnb:n kaltaiseen palveluun, josta saat lyhytaikaisia vuokralaisia. Se teettää työtä, mutta tuo myös tuloja, joita korkean inflaation aikana tarvitaan