CFD eli hinnanerosopimus on hauska sijoituskohde, joka sopii hieman kokeneemmille, seikkaulunhaluisille sijoittajille. Pohjimmiltaan kysessä on nimensä mukaisesti sopimus, jolla sitoudutaan tekemään kauppaa tietystä osakkeesta tai hyödykkeestä tietyllä hinnalla tiettyyn aikaan. Hintojen muuttuminen markkinan kehittyessä vaikuttaa siihen, jääkö sopimuksesta voitolle vai ei.
Mutta kuinka CFD toimii ja kenelle se sopii? Lue tämä postaus ja kuulet!
CFD on sijoituskohde
Hinnanerosopimus on siis sijoituskohde. Sen nimi tulee englannin kielen sanoista contract of difference. Hinnanerosopimus voi liittyä osakkeisiin, indeksiin tai vaikkapa hyödykkeisiin, eikä sen tekeminen vaadi varsinaisen kohteen, kuten osakkeen tai hyödykkeen omistamista.
Hinnanerosopimus mahdollistaakin yksinkertaisuudessaan melko edullisen, velkavipipohjaisen kaupan, joka suoritetaan välittömästi. Kauppaa voi käydä useilla eri markkinoilla ja kuten todettua, CFD:n avulla on mahdollista päästä käsiksi kalliisiinkin osakkeisiin tai hyödykkeisiin pienellä pääomalla.
Osakkeiden osittainen ostaminen ei ole mahdollista varsinaisessa osakekaupassa. Voit kuitenkin omistaa osan osakkeesta vaikkapa ostamalla indeksirahastoa tai käyttämällä jotain muuta sijoituspalvelua. Myös CFD mahdollistaa osittaisen omistamisen. Tämä takaa edullisen hinnan silloinkin, kun osake itsessään on kallis.
Kuinka hinnanerosopimus toimii?
Käytännössä hinnanerosopimus toimii niin, että asiakas solmii sopimuksen sovitulla hinnalla. Kun sopimus päättyy eli se suljetaan, sijoittajan tehtäväksi jää maksaa tai saada erotus, joka hintoihin jää. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sulkemishetken ja sopimuksen tekohetken voimassa olevie hintaeroja sopimuksen ja/tai kohde-etuuden välillä.
Mikäli hintaero on positiivinen, sijoittaja tienaa rahaa. Mikäli erotus on negatiivinen, joutuu hän maksamaan rahaa. Sijoittajan tehtävä onkin siis arvioida tuotteen hinta sovitulla myyntihetkellä. Tämä eroaa esimerkiksi suorasta osakesijoittamisesta hurjasti, sillä siinähän pyritään ennustamaan se, kasvaako vai laskeeko osakkeen arvo ajan myötä.
Vastuullisuus ja vastuullinen sijoittaminen kannattavat myös CFD-sopimuksia tehdessä, sillä hinnan määritteleminen tulee tehdä tarkoin ja hyvin perusteluin. Hinnanero on kuitenkin hyvä keino monipuolistaa omaa salkkua ja saada omistuksia eri omistusluokista ilman suurta pääomaa.
Hinnanerosopimuksen laatiminen käytännössä
Hinnanerosopimus saattaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta tai lisältä muuhun sijoittamiseen. Mikäli haluat aloittaa CFD-sijoittamisen, käy se käytännössä näin:
- Tutustu saatavilla oleviin kohteisiin ja valitse se sijoituserä, johon haluat sijoittaa. Kaikkiin omaisuusluokkiin ei ole saatavilla CFD:tä, joten valitse sellainen, jossa se on tarjolla.
- Avaa positio ja määritä sen ehdot, kuten vaikkapa se, onko kyseessä pitkä vai lyhyt positio ja paljonko haluat sijoittaa. Valitse myös vivutuksen käyttö, mikäli se on ajankohtaista.
- Tee sopimus toisen osapuolen kanssa välittäjän kautta. Sinä määritetään avaushinta ja muut mahdolliset maksut.
- Positio on nyt auki kunnes sinä suljet sen tai se suljetaan automaattisen käskyn perusteella. Se voi sulkeutua esimerkiksi siksi, että sinä määrität sille stop-loss -hinnan tai voiton kotiutukselle. Se päättyy viimeistään silloin, kun sopimus umpeutuu.
- Vastaanota tai maksa se rahasumma, joka sopimusten hintaeroksi jäi.
CFD:n riskit
Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös CFD-sijoittamiseen liittyy riskejä. Hinnanerosopimukset ovat äärimmäisen monimutkaisia ja ne tulee ymmärtää hyvin ennen leikkiin ryhtymistä.
Älä siis sijoita koskaan enempää, kuin sinulla on varaa menettää. Avaushinta saattaa olla pien siihen verrattuna, mitä joudut tappiollisen sopimuksen jälkeen maksamaan. Tee siis sopimukset vain, mikäli tunnet tuotteet ja markkinan ja mikäli olet täysin perillä sopimuksen toimintaperiaatteista.
Vivuta aina vain harkiten. Vivutus eli lainalla sijoittaminen tuo suuremman riskin, sillä voit menettää rahat tappioina ja joudut silti maksamaan vivun takaisin. Huomioi se, että positiosi voidaan sulkea riippumatta siitä, suostutko tarjoajan päätökseen sulkea positio. Tee siis kotiläksysi hyvin ennen sijoittamisen aloittamista!