Kryptovaluutat ratkaisuna osakekriisiin? Kannattaako kryptosijoittaminen?

osakesijoitus kryptovaluutat

Kryptovaluutat eli virtuaaliset valuutat ovat kuuma puheenaihe vuonna 2022. Vaikka valuutat ovat olleet saatavilla ja kaupan jo vuodesta 2008 alkaen, vasta vuoden 2022 energia- ja osakekriisi on ajanut ihmiset vakavasti harkitsemaan vaihtoehtoisia sijoittamisen muotoja.

Kryptovaluutat eivät suoraan korreloi osakemarkkinan kanssa, sillä niitä ei voi säännellä ja niiden arvo määrittyy täysin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ne saattavat siis nousta silloin kun osakkeet laskevat ja päinvastoin. Olisiko niistä siis helpottamaan taloutta silloin, kun kaikki muu on miinuksella? Lue tämä postaus ja kuulet!

Kryptovaluutat – mitä ne ovat?

Kryptovaluutat ovat kryptografiaan perustuvia digitaalisia virtuaalivaluuttoja. Niitä on paljon, mutta tunnetuin niistä on edelleen suosionsa säilyttävä bitcoin. Valuuttoja kutsutaan usein vaihtoehtovaluutoiksi eli altcoineiksi ja osa niistä toimii vain tietyssä paikassa ja tiettyyn tarkoituksiin osan ollessa yleisiä rahaa korvaamaan tehtyjä valuuttoja.

Yleisesti ottaen kryprovaluutat toimivat lohkoketjuteknologian avulla eli jokainen toiminto, joka tehdään, kulkee monien mainaamaan asetettujen tietokoneiden kautta ja näin ollen tapahtumia ei voida jäljittää niiden alkulähteeseen. Osa valuutoista ei ole kuitenkaan bitcoinin tavoin täysin sääntelemättömiä ja keskittämättömiä, joten kannattaa aina tutustua valuutan taustoihin hyvin ennen sen ostamista!

Kryptovaluutoista bitcoin syntyi vastauksena vuoden 2008 lamaan. Oltiin väsyneitä siihen, että fiat-valuutat eli niin sanotut perinteiset valuutat ovat niin riippuvaisia siitä mitä esimerkiksi Euroopan keskuspankki tekee. Rahojen sitomista kullan arvoon vähennettiin vuosi vuodelta ja fiat-valuuttojen arvo jäikin täysin pankkien käsiin.

Haluttiin muutosta ja sen vuoksi syntyi bitcoin.

Mihin kryptovaluuttaa voi käyttää?

Kryptovaluuttoja voi käyttää netissä, mutta niitä voi myös nostaa ulos rahana tai käyttää vaikkapa nettikaupassa asiointiin. Kryptovaluuttoja käyttävät nykyään muun muassa kasinot ja kryptovaluutat ovatkin erittäin suuri markkina.

Kryptovaluutat olivat pitkään esimerkiksi niin sanotun dark webin eli netin pimeämmän puolen valuutta ja ne miellettiinkin rikollisten rahaksi. Nykyään niitä käyttävät kuitenkin myös täysin rehellisellä asialla olevat ihmiset ja kryptoja käytetään ennen kaikkea sijoittamisen välineenä.

Kryptovaluuttoja käyttävät myös pankit, jotka kehittelevät paitsi omia lohkoketjuteknologioitaan, myös hyödyntävät esimerkiksi Ripple-yhtiön luomaa XRP-valuuttaa. Se ratkaisee esimerkiksi pankkien likviditeettiongelmia. Myös valtioilla, kuten Venezuelalla on oma kryptovaluutta.

Miten sijoittaa kryptovaluuttoihin?

Kryptovaluuttakauppa muistuttaa hyvin paljon osakekauppaa eli hyödykkeen arvo muuttuu sitä mukaa kun ihmiset ostavat ja myyvät sitä. Kaikki perustuu täysin kysyntään ja tarjontaan ja esimerkiksi uutiset vaikuttavatkin paljon kryptojen valuuttakursseihin.

Käytännössä sijoittaminen on helppoa. Sinun tulee avata tili jossain kryptolompakossa ja siirtää sinne rahaa. Rahan avulla voit ostaa valitsemaasi kryptovaluuttaa ja myynti tapahtuu näppärästi samassa osoitteessa.

Kryptovaluuttoja voi pitää netin alustalla tai jossain niin sanotussa kylmälompakossa eli poissa netistä. Näin hakkerit eivät pääse niihin käsiksi ja ainoa riski on se, että hukkaat itse avaimen lompakkoon ja rahat jäävät sinne. Teitpän kummin hyvänsä, on sijoittamisen avain ostaminen halvalla ja myynti kalliilla!

Kannattaako ostaa kryptoja vuonna 2022?

Osakemarkkina on laskenut jonkin verran vuonna 2022. Laskuja ja nousuja tulee aina, mutta yleisesti ottaen koko osakemarkkina korreloi laman aikana ja kaikki laskee yhtä aikaa.

Kryptovaluutat ovat myös laskeneet vuonna 2022, mutta niissä muutokset ovat nopeampia ja äkkinäisempiä. Näin ollen niillä voi tehdä tulosta nopeasti esimerkiksi päivätreidauksen ansiosta.

Kryptojen kysyntä ja tietoisuus niistä on kasvanut jonkin verran, joten ei ole mitään syytä uskoa, että ne eivät olisi tulleet jäädäkseen. Mikäli jokin tunnettu krypto on nyt alhaalla, sitä voisi kannattaa ostaa, sillä yleensä nousu tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Vastaus on siis kyllä, niitä kannatta ostaa vuonna 2022!

Vastaa

Kryptovaluutat

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Kryptovaluuttoja on nykyisin yli 5000 kappaletta, ja uusia syntyy koko ajan. Niistä tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin.Bitcoinin lisäksi on olemassa useita satoja erilaisia kryptovaluuttoja, joita yleensä kutsutaan vaihtoehtovaluutoiksi (”altcoins”). Niillä saattaa olla erilaisia ominaisuuksia ja niiden käyttötarkoitus voi olla määritelty.

Käytännössä vain harvat kryptovaluutat toimivat Bitcoinin tapaan hajautetun yhteisön hallitsemina. Vaikka kyseessä on lähes poikkeuksetta open source -teknologia, kehitystyöstä vastaa usein yksi keskitetty taho (fintech-yritys). Monien kryptovaluuttojen hallintorakenteeseen kuuluu erillinen yhdistys, joka valvoo sen kehitystyötä ja suuntaa.

Nykyisin myös pankit hyödyntävät kryptovaluuttoja. Tunnetuin esimerkki on Ripple-yhtiön luoma kryptovaluutta XRP, jota voidaan hyödyntää pankkien likviditeettiongelmissa. Myös monet valtiot suunnittelevat omaa kryptovaluuttaansa. Maailman ensimmäinen valtiollinen kryptovaluutta on Venezuelan Petro. Ruotsi on tutkinut myös vuosia mahdollista eKruunun käyttöönottoa. Suomen naapurimaista myös Viro ja Venäjä ovat suunnitelleet kansallisten kryptovaluuttojen käyttöönottoa.

Kryptovaluuttojen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan kryptovaluuttamarkkinoilla, johon suosion lisäksi vaikuttavat kyseisen valuutan enimmäismäärä, kierrossa oleva valuuttamäärä ja louhinnan kustannukset, jotka vaihtelevat eri kryptovaluuttojen kesken. Kaikkien 5305:n eri kryptovaluutan yhteenlaskettu markkina-arvo oli 25. toukokuuta 2021 noin 1650 miljardia dollaria, jossa Bitcoinin osuus oli noin 43,6 % ja Ethereumin osuus oli 18,2 % kryptovaluuttojen arvosta.

Lue lisää kryptovaluutoista: www.uusibittivaluutta.fi sivustoltamme.