Sijoitusmarkkinat, säästäminen ja lainanhoito talvella 2023

Mediassa kirjoitellaan tulevasta maailman taantumasta, mutta mistä siinä on kyse, ja miten meidän tulisi omalla kohdalla tehdä? Meillä jokaisella on omassa taloudessa erilaisia tilanteita, jotka vaativat meidän omaa aktiivisuutta. Ja jos käytettävissä on mitään apuvälineitä, joilla oma tilanne on helpompi selvittää, on niitä hyvä myös käyttää, kuten esimerkiksi lainalaskuri on yksi sellainen apuväline. Siinä missä lainalaskuri auttaa sinua selvittämään erilaisten lainojen kustannukset, on sinun itsesi kuitenkin tehtävä päätöksiä liittyen arjen kulutukseen, säästämiseen sekä sijoitustoimintaasi – on se sitten pientä rahastosijoittamista, tai suurempaa pörssisijoittamista.

Mitä taantuma tarkoittaa?

Taantuma tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että liiketoiminta ei kasva – ja kun näin tapahtuu tarpeeksi monella ja tarpeeksi isolla alueella, aletaan puhua taantumasta – valtioittain ja alueittain. Esimerkiksi Eurooppaan ja EU:n alueelle on ensi vuodelle laskettu 0 % kasvu, mikä tarkoittaa, että sijoitusmarkkinoilla saa olla normaalia tarkempi omien sijoituksiensa kanssa, mutta samalla tulee muistaa, että tilastollisesti sijoituksiin tulee välillä myös laskua, mutta historian mukaan sieltä pohjalta on aina myös noustu ylös – kyse on vain siitä, miten varmistaa oman arjen sujuminen vaikeinakin aikoina.

Taantumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa taloudellinen tuotanto supistuu, työllisyys alenee ja työttömyys nousee. Joskus määritelmänä pidetään sitä, että bruttokansantuote alenee kahtena peräkkäisenä neljänneksenä. Jos taantuma on pidempi aikainen, aletaan tilannetta kutsua lamaksi.

Talvi 2023 ja korkojen nousu

Taantuma ja nykyinen taloudellinen markkinatilanne ovat nostaneet korot jo nyt ylös. Korot nousivat nopeasti, mutta aivan viimeaikaiset analyytikkojen arviot viittaavat korkojen nousun hidastumiseen, mutta nousuun kuitenkin. Korkojen nousun taustalla on Euroopassa menneiden vuosien rahapolitiikka, missä Keskuspankki pumppasi rahaa markkinoille, eikä Euroopan valtioita pakotettu sen kummemmin rakenteellisiin uudistuksiin. Mutta nyt tämä korkojen ja muutenkin elämisen hinnannousu näkyy joka puolella Eurooppaa, ja se alkaa tuntua tavallisten kansalaisten lompakoissa. Kun samalla huomioidaan, että arkemme on tullut täyteen vaihtoehtoja, digitalisaatiota, tavaraa ja palveluita – voi paluu yksinkertaisempaan markkinaan olla vaikeata, mutta ei mahdotonta.

Korkojen nousu tarkoittaa myös sitä, että asuntolainojen ja vastaavien pidempiaikaisten lainojen kulut ovat nousseet, mikä tuo oman paineensa kotitalouksien arkeen. Talvi 2023 on tuonut vielä korkojen nousun yhteyteen rajun energianhinnan nousun, joten nyt on entistä tärkeämpi pitää oman talouden ohjat omissa käsissä, ja olla entistä tietoisempi siitä mistä rahaa talouteen tuleen, ja minne se menee. Jo aikaisemmin on voinut mahdollisesti olla jopa välittämättä kaikista pienistä kuluista, on nyt hyvä ottaa nekin haltuun – laskemalla omat lainakulut, tarkistamalla omat sijoitukset ja miettimällä sitä omaa kuluttamista.

Oma talous talvella 2023

Mitä sitten jokainen meistä voi viimeistään nyt alkaa tekemään? Me voimme tarkastella arkeamma ja elämäntyyliämme käytetyn rahan ja kulutuksen kautta, mutta myös oman arkemme tekemisen kautta. Viimeiset vuosikymmenet ovat opettaneet eurooppalaiset ostamaan ja kuluttamaan, ja vasta viime aikoina on alettu oikeasti miettiä myös kierrättämistä, vanhan ostamista ja käyttämistä, ja mm. Saksassa entistä useamman tuotteen jälkimarkkinat ovat kasvaneet huimasti – kun taas meillä kyllä erilaiset kirpputorit ovat yleistyneet, mutta niistä seuraava askel, eli hieman ”hienompi” toiminta, ja erikoistuneet liikkeet ovat harvemmassa – sillä meillä Suomessa halutaan yhtä ostaa enimmäkseen uutta.

Tietoisuus oman talouden rakenteista on tärkeätä siinä vaiheessa kun energian hinta, lainojen korot, ruoanhinta alkavat vaikuttaa tilin saldoihin. Olemme tehneet omia testejä ja todenneet useammassa testissä, että suomalainen talous voi helposti (riippuen tietenkin lähtökohdista) säästää talousmenoissa useita kymmeniä prosentteja tekemällä suunnitellumpia päätöksiä, ja energiakuluissa voi säästää samoin tekemällä järkevämpiä päätöksiä ja toimimalla säästäväisemmin – kyse on omien tapojen muuttamisesta vastaamaan taloudellista tilannetta. Ja vaikka taloudellinen tilanne ei pakottaisi tekemään säästöjä, on hyvä välillä testata, mitä säästäminen omassa taloudessa tarkoittaisi – ja jos niitä lainalaskelmia ei ole aiemmin tehnyt niin lainalaskurin käyttö on hyvä lähtökohta niidenkin kulujen todellisuuden tunnistamiselle. Monissa kotitalouksissa säästöt taloudessa syntyvät useista pienistä säästöistä, jotka yhtä aikaa maaliin vietynä tuovat oikeasti merkittäviä säästöä arkitaloudessa.