Asuntosijoittaminen pääkaupunkiseudun ulkopuolella – uhka vai mahdollisuus?

Osakesijoitus asuntosijoittaminen

Asuntosijoittaminen on nykyään suosittua, sillä korkojen ollessa matalia on asuntosijoittamisella saatu tuottoa kuukausitasolla joka tapauksessa. Riskitöntä tai helppoa se ei ole, sillä asunto vaatii ylläpitoa ja vuokralaiset vaihtuvat silloin tällöin. Usein vuokra-asuntokäyttöön hankittavat asunnot ostetaankin etenkin pääkaupunkiseudulta tai suurilta opiskelupaikkakunnilta, joihin muuttaa paljon ihmisiä.

Opiskelijakaupungeissa on kuitenkin se riski, että koulut muuttavat tai suljetaan ja pienestä tai keskisuuresta kaupungista katoaa suuri osa vetovoimaa. Työpaikkoja, kuten tehtaita voidaan lakkauttaa ja yhtäkkiä muuttovoittokunnasta tulee muuttotappiokunta. Asunnot näissä kaupungeissa ovat kuitenkin pääkaupunkiseutua edullisempia.

Joten kannattaako asuntosijoittaminen pääkaupunkiseudun ulkopuolella? Lue tämä postaus ja meidän näkemyksemme asiaan!

Miksi asuntosijoittaminen on niin suosittua?

Sijoittaminen asuntoon on nykyään hyvin suosittua, sillä matalat korot ovat tehneet osake- tai rahastosijoittamisesta melko kannattamatonta niiden riskeihin nähden. Asuntosijoittaminen sopii myös sellaisille, ihmisille, jotka pitävät hieman erilaisista, fyysisistä ja konkreettisista sijoituskohteista. Asunnon suosioon ja tulevaan hinnan nousuun on suhteellisen helppoa vaikuttaa omilla toimilla, kuten asuntoa remontoimalla ja valitsemalla asunnon hyvästä paikasta.

Mikäli oma koti on jo ostettu ja lainaakin lyhennetty, vapautuu asunnosta vakuutta, jota voi käyttää sijoitusasunnon ostamiseen. Tämä onkin ollut hyvin suosittua viime vuosien aikana, kun asuntolainan saaminen muuten on vaikeaa. Asuntosijoittaminen on tullut ajankohtaiseksi myös esimerkiksi silloin, kun oma ensiasunto on jäänyt pieneksi ja on tullut aika vaihtaa suurempaan. Rahatilanteen salliessa ylimääräinen asunto on hyvä laittaa tuottamaan lisätuloja!

Asuntosijoittaminen on suosittua myös siksi, että sijoituskohteen valinta ei vaadi syvällistä talousosaamista, kuten tilinpäätösten lukemista ja analysointia. Sijainti, sijainti, sijainti on asuntosijoittajan mantra, jota seuraamalla pääsee jo pitkälle. Toki putkiremontit ja muut muuttujat tulee niin ikää huomioida ostotilanteessa.

Asunnon osto pääkaupungin ulkopuolelta on riski – vai onko?

Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös asuntosijoittamiseen liittyy erilaisia riskejä. Näitä ovat muun muassa taloudellinen ja poliittinen riski. Esimerkiksi sota tai asunnon tuhoutuminen vaikuttavat sijoituskohteen arvoon. Poliittisilla päätöksillä, kuten vaikkapa valtion omistamien korkeakoulujen lakkauttamisella pienemmiltä paikkakunnilta vaikutetaan puolestaan siihen, millaista vuokratasoa asunnosta voi pyytää. Mikäli koulut muuttavat pois ja työpaikat katoavat, ei kukaan enää maksaa samaa hintaa asunnosta, jolloin omistaja voi joutua maksamaan vuokraa omasta pussistaan.

Pääkaupunkiseutu tulee säilyttämään suosionsa hyvin todennäköisesti pitkäänkin, eikä se riipu vain yhdestä tai kahdesta sijoittajasta riippumattomasta tekijästä. Tämän vuoksi pääkauapunkiseudulla on paljon sijoittajia ja sijoitusasuntoja. Ongelma on kuitenkin se, että asuntojen hinnat ovat niin korkeita, että pyytämällä markkinahintaista vuokraa sijoittaja saa vain vaivoin lainan ja kulut maksettua. Tuotot jäävät siis hyvin pieneksi. Tämän vuoksi pääkaupungin ulkopuolelle katsominen kiinnostaa.

Kannattaako ostaa asunto muualta Suomesta?

Suomessa on ollut havaittavissa muuttoliikettä koronan seurauksena. Ihmiset ovat muuttaneet kauemmas isoista kaupungeista ja taajamista. Ihan maalta asunnon osto ei varmastikaan ole järkevää, mutta pienempiin kaupunkeihin sijoittaminen ei ole aivan huono idea.

Pääkaupunkiseudun lisäksi vuonna 2021 parhaita sijoituspaikkakuntia Suomessa olivat Turku, Tampere, Porvoo, Oulu, Jyväskylä, Rovaniemi ja Rauma. Näitä kaikkia yhdistää se, että niisäs opiskellaan, mutta jokaisessa on myös muita vetovoimatekijöitä. Näin ollen niiden voisi olettaa säilyttävänsä asemansa pitkään.

Edellä mainituista kaupungeista kuitenkin vain Rovaniemi on kymmenen kärjessä kun vertaillaan kaupunkeja, joissa vuokrat ovat korkeimpia suhteessa asuntojen hintoihin. Voisi siis helposti olettaa, että esimerkiksi Rovaniemi on sijoituskaupunki, joka on suhteellisen turvallinen, mutta tuo hyvän tuoton.

Sijoittaminen on kuitenkin aina riskien ja tuoton arvioimista. Isommalla riskillä voi voittaa, mutta myös hävitä pidemmällä aikavälillä. Tee siis aina päätös oman tilanteesi mukaan ja huomioi se, että mitä lähempänä kotiasi sijoitusasunto sijaitsee ja mitä paremmin tunnet kaupungin, sitä helpompaa omistaminen on!


Muuta luettavaa muualta:

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa.

Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa tai osta lippu uuteen teatteriesitykseen yhdellä napautuksella. Se onnistuu, jos näet Buy with Google Pay -painikkeen.

Vapaa-ajalla uutta ajatuksia

Oletko kahvijuojana perussuomalainen eli suodatinkahvin ystävä? Nimittäin viimeisten vuosien aikana suomalaiset ovat lisänneet huomattavasti myös uusien kahvien juomista, makukahvien, tummien kahvien ja se on tapahtunut paljolti kapselikahvien kautta, miten sinulla?

Meillä on myös entistä enemmän sitä vapaa-aikaa käytettävissä, ja samalla myös entistä enemmän varallisuutta, joten olemme alkaneet käyttää rahaa itseemme, tehdäksemme meistä tyytyväisempiä ja samalla tehdäksemme itsemme kauniimmaksi. Samalla olemme entistä tietoisempia myös eläinystäviemme kuten koirien tarpeista, sillä ovathan koirat kuitenkin yksi ihmisen parhaista ystävistä. Tämä kaikki vie meidät kohti tervettä perhettä, ja entistä terveellisempää arkea, kai.

Nämä asiat ovat yhteiskunnallinen kehitys ovat tuoneet arkeemme myös ajatuksia kierrättämisestä ja tulevaisuudestamme erilaisin tavoin – meistä on tullut entistä vastuullisempia kuluttajia ja jatkossa meidän on oltava sitä enemmänkin. Miten sinä esimerkiksi omassa arjessasi huomioit erilaiset vastuullisuuteen liittyvät kysymykset? Ja kun teet tulevaisuudessa päätöksiäsi, oletko miettinyt myös oman taloutesi hallintaa ja kehittämistä, jopa sijoituspalveluiden kautta?

Kahvittelu, kauneudenhoito, koiran kanssa lenkkeily ja oman vastuullisuuden miettiminen liittyvät myös oman kehon kokonaisvaltaiseen hyväksymiseen vai oletko sittenkin uusia laihduttamisideoita etsimässä?

Tekemisellekin on entistä enemmän vaihtoehtoja kaiken lisääntyneen ajan kanssa, me voimme aikuisina aloittaa vaikka uuden pelin pelaamisen, sillä pelaaminen on ihan ok nykyään kaiken ikäisille, tai voimme alkaa oikeasti opetella jotain aivan uutta ja teknistä osaamista itsellemme – kotioloissa, etänä vaikka iltaisin.